Jak na mladší a krásnější ruce? Poradí vám naše korektivní dermatoložka

Nelíbí se vám, jak vypadá kůže na vašich rukou? Je příliš suchá i hrubá na dotek, posetá drobnými hnědými flíčky a její pružnost pomalu vzal čas? O tom, proč kůže na rukou rychle stárne a jaké druhy ošetření jí navrátí vitalitu i punc mládí, jsme si povídali s naší lékařkou Katarínou Třískovou.

O pleť v obličeji máme ve zvyku každodenně pečovat, zato na pokožku rukou zpravidla zapomínáme. Přitom právě tato oblast prozradí náš věk s maximální přesností, v horším případě nám dokonce pár let přidá... K tomu, aby byla kůže na rukou vitální, hebká a pružná, slouží bezpočet estetických ošetření. Dozvědět se o nich víc můžete právě teď, navíc přímo od jedné z našich skvělých dermatoložek.

Medicom clinic

Naše péče směřuje téměř vždy k obličeji, případně i k dekoltu. Ruce ale bývají opomíjeny, přestože také stárnou. Jak o ně lze preventivně pečovat? 

Ruce jsou během života neustále vystavovány různým fyzikálním faktorům. Působí na ně chlad, teplo, vítr, UV záření i mnohé mechanické vlivy. Kůže na hřbetech rukou je přitom velmi tenká a náchylná k podráždění, vysušení či jinému poškození. Proto bychom měli hřbetům rukou věnovat ideálně stejnou péči, jako pleti v obličeji. Co to znamená? Minimálně ji každý den důkladně promazávat a chránit před UV zářením.

Jaké nadstandardní zákroky a ošetření nad rámec běžné péče můžeme kůži na rukou dopřát?

Doporučila bych aplikaci kyseliny hyaluronové pro dodání objemu do hřbetů rukou, anebo hydrataci této lokality formou mezoterapie či plazmaterapie. Pro odstranění nebo zmírnění pigmentací se pak používá laser Quanta nebo IPL, chemický peeling. Pro zlepšení textury kůže a eliminace vrásek je nakonec vhodná frakční radiofrekvence nebo například CO2 frakční laser.

Jaké z ošetření je vhodné pro prevenci stárnutí rukou a které nám může pomoct odstranit případné nedokonalosti? 

Prevencí je určitě aplikace kyseliny hyaluronové, a to nejčastěji formou mezoterapie. Ošetřením se podpoří hydratace a zároveň se kůži dodá objem. K regeneraci a zlepšení tonu pleti dále slouží plazmaterapie, intenzivní pulsní světlo či radiofrekvenční ošetření. K odstranění nežádoucích pigmentů se používá IPL, laser Quanta, frakční CO2 laser a chemický peeling. Omlazení pokožky na rukou a tvorbu nového kolagenu podpoří CO2 laser nebo frakční radiofrekvence.

medicomclinic

Pro jakou cílovou skupinu jsou daná ošetření vhodná? 

Preventivně je vhodné začít – hlavně při suché kůži na rukou – už kolem 30 let věku a postupně o pokožku pečovat dle přibývajících projevů stárnutí až do zralého věku, kdy nás nejvíce trápí asi solární (ze sluníčka) a senilní (stařecké) lentigo (fleky).

V jakém časovém horizontu je vhodné dopřávat si taková ošetření?

Záleží, jaký kožní/estetický problém řešíme a samozřejmě i jakou metodou. Pokud odstraníme nebo zmírníme viditelnost pigmentových skvrn, musí se čekat, kdy se opět znovu objeví nebo nám znovu začnou vadit tím, že se zvýrazní. Nicméně v rámci prevence bych ošetření hřbetů rukou doporučovala podstoupit alespoň 1x do roka, v případě rejuvenace (omlazení) nebo hydratace potom 2–3x ročně.

Můžete detailně popsat průběh například mezoterapie rukou?

V případě mezoterapie prováděné mezopistolí se hodinu před ošetřením na ruce maže znecitlivující krém Emla. Pak se oblast otře dezinfekcí a pistolí se nastaví hloubka průniku jehliček (nástavec má celkem 5 jehliček) i velikost kapek kyseliny hyaluronové, kterou budeme aplikovat. Toto přednastavení zaručí rovnoměrnost a přesnost při provádění ošetření. Používáme jemně síťovanou kyselinu hyaluronovou. Ošetření zabere okolo 15 minut. Ošetřená oblast se následně zklidní obklady a promaže bepanthenem v kombinaci s antibiotickým krémem. Za 1–2 týdny po ošetření vidíme výsledek, kterým je hladší, jemnější kůže, lepší textura a tonus pokožky.

Medicom clinic

Kdy naopak není vhodné ošetření rukou podstupovat?

Obecně lze říct, že ošetření neprovádíme, pokud je v místě zákroku akutní infekce nebo třeba ekzém. Konkrétně při mezoterapii může být rizikem třeba tzv. sekundární infekce v místě vpichu nebo velmi vzácně alergie na kyselinu hyaluronovou či další látky použité při mezoterapii.

 

Rádi byste podstoupili některé z ošetření rukou, ať už zmiňovanou mezoterapii nebo některé z laserových ošetření? Zavolejte na bezplatné číslo 800 254 642 (800 CLINIC) a domluvte si termín konzultace ošetření s některou z našich korektivních dermatoložek.

 

 

 

Omlazení Dermatologie