Lekce anti-agingu: Jak na to, aby vám každý tipoval o pár let méně?

Stárnutí je přirozený proces, který nezastavíte, na druhou stranu ho můžete výrazně zpomalit. Pravda, geny si nevyberete, ale řadu dalších věcí rozhodně ovlivnit lze... Na co si dát pozor, pokud chcete stárnout co nejpomaleji?

MUDr. Majerová

Největší podíl na rozdílnosti v projevech a rychlosti stárnutí pleti má jednoznačně genetika. Každý z nás zkrátka podědí jiný typ pokožky i charakter mimických vrásek. „U jedné z nás stárne určitá oblast pomaleji a jiná naopak rychleji. Může se jednat o poklesávající víčka, povolování kontur v obličeji nebo například o celkový úbytek objemu ve tvářích. Všichni disponujeme trochu jinou mimikou a podle její intenzity a druhu se nám pak vrásky postupně vytvářejí – buď nad kořenem nosu, na čele, okolo očí nebo třeba kolem úst,“ vysvětluje naše hlavní korektivní dermatoložka Markéta Majerová.

Ochrana před sluncem je nutná

O intenzitě stárnutí pleti ovšem rozhodují i vnější faktory, především UV záření, které ovlivňuje kůži ve všech vrstvách. „Sluneční záření způsobuje povrchové zhrubnutí pokožky a úbytek kolagenních vláken. A bohužel je zodpovědné také za vznik nezhoubných i zhoubných nádorů kůže,“ varuje Markéta Majerová s tím, že by pro nás právě z těchto důvodů měla být ochrana pokožky před UV zářením jedním z nejdůležitějších kroků v prevenci předčasného stárnutí.

Pozor na smog a kouření

Ke stárnutí pleti ovšem přispívá také znečištěné ovzduší, které urychluje uvolňování škodlivých volných radikálů do pokožky. Dále má na pleť negativní vliv kouření cigaret, při kterém se do těla dostávají toxické látky (formaldehyd, oxid uhelnatý, polycyklické aromatické uhlovodíky, nitrosaminy, kyanovodík, oxidy dusíku, těžké kovy, dehet), které negativně ovlivňují cévy v podkoží, soudržnost buněk v horních vrstvách kůže a zároveň ničí kolagenní i elastická vlákna kůže.

medicom clinic

Co dovedou hormony

Podle dermatoložky Markéty Majerové ostatně nelze opomenout ani vliv hormonů. Především snížení hladiny estrogenů v období menopauzy. „Nabízí se proto hormonální substituce či fytoestrogeny připravené ze sóji či jetele,“ dodává.

Úloha pestrého jídelníčku

Značnou roli samozřejmě sehrává i fakt, jak se stravujeme. V jídle je pro co nejpomalejší stárnutí velmi důležitý obsah antioxidantů, které dovedou účinky volných radikálů na pleť výrazně omezit. Jídelníček by měl proto být co nejpestřejší a obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ryb a ořechů. „Naopak u potravin s příliš vysokým obsahem tuků a sacharidů bylo zjištěno, že stárnutí pokožky přímo urychlují,“ varuje Markéta Majerová. V neposlední řadě se prý na stavu pokožky negativně projeví i různé diety a váhové výkyvy spojené s nechvalně známým jo-jo efektem.

Správný pitný režim

A co se vám naopak vyplatí, pokud se chcete z mladé pleti bez vrásek radovat co nejdéle? Určitě je moudré dbát na dostatečný příjem tekutin. „Denně je vhodné vypít okolo 1,5 až 2 l vody,“ vzkazuje Markéta Majerová. Pozor si ale dejte na alkohol, který váš organizmus o vodu připraví a k tomu ještě spotřebuje spoustu důležitých vitaminů ve vaší pokožce. Kromě toho alkohol rozšiřuje cévy, což je především pro váš obličej opravdu nežádoucí.

medicomclinic

Každodenní péče o pleť

I když vás třeba trápí špatné geny, mnohé se dá zachránit vhodnou péčí o pleť. Pro domácí použití jsou vhodné zejména přípravky s deriváty vitaminu A, s vitaminem C a ovocnými kyselinami. Kromě důslednosti v odličování, zajištění sluneční ochrany a aplikaci denních, nočních i očních krémů a sér zkuste však pleti čas od času dopřát i nějaké hloubkovější ošetření. Mastnější pleti s rozšířenými póry prospěje například chemický peeling, který pleť nejen hloubkově vyčistí, ale také ji prozáří a sjednotí její tón. Suchou pleť naopak hýčkejte mezoterapií, tedy hloubkovou hydratací pleti, a to ideálně dvakrát ročně.

Možnosti regenerace pokožky

Nakonec se vyplatí nepodceňovat úlohu spánku, který vaše pleť nutně potřebuje pro svou regeneraci. Pozor si dejte také na únavu a stres, na který pleť okamžitě reaguje nezdravým zjevem bez jasu a povadáním. „Ke zvolnění životního tempa a jako úlevu od stresu můžu doporučit i různé relaxační techniky. Skvělá je jóga, meditace a cvičení tai-či. Díky nim krásně uvolníte celé tělo a zklidníte svou mysl. Na druhou stranu bych si neodpírala ani korektivní zákroky. Zmírní a zpomalí proces stárnutí či sjednotí a projasní barvu pleti. Patří sem zejména aplikace botulotoxinu, kyseliny hyaluronové, již míněný chemický peeling a mezoterapie, anebo přístrojová rejuvenace (omlazení),“ uzavírá dermatoložka Markéta Majerová.

Chcete se k nám na korektivní dermatologii objednat? Volejte bezplatně na číslo 800 254 642 nebo nám napiště e-mail na clinic@medicomclinic.cz. Těšíme se na vaši návštěvu! :-)

 

 

Estetická medicína Omlazení Dermatologie