Problém jménem celulitida: Jak se jí můžete do léta zbavit?

Pomerančová kůže na stehnech, bocích nebo například na břiše dovede většinu žen pořádně potrápit... Prozradíme vám, jak a proč celulitida vzniká a hlavně – jak se jí do léta co nejúčinněji zbavit! ;-)

Celulitida

Celulitida se nejčastěji objevuje na zadní straně stehen, odkud časem přechází i na ty vnitřní. Později vás může potrápit i na bocích, hýždích nebo například na břiše. Podle její intenzity rozlišují odborníci na kůži hned čtyři její stadia:

V první a nejmírnější fázi vidíte příznaky celulitidy jen když dvěma prsty uchopíte kožní řasu. Ve druhém stádiu už jsou kožní nerovnosti viditelné pokaždé na denním světle nebo při napnutí svalů. Ve třetí fázi hrbolky na těle vidíte za všech okolností a ve čtvrté se můžete potýkat i s otoky nebo s výrazným zvětšením tukové tkáně,“ vysvětluje naše hlavní korektivní dermatoložka Markéta Majerová. Podle ní se vyplatí řešit celulitidu ideálně hned v začátku, tedy v její první fázi.

Proč a jak vzniká celulitida

Za tzv. pomerančovou kůží stojí především geny, hormonální změny (období dospívání, těhotenství, menopauza apod.), ale například i užívání hormonální antikoncepce. Zcela zásadně se však na celulitidě podílejí špatné stravovací návyky, nedostatečný pitný režim, stres, alkohol, kouření a málo pohybu. Nakonec má na celulitidě lví podíl i hormon estrogen – změkčuje podkožní vazivo, které u žen probíhá kolmo na povrch kůže. Je tedy uspořádáno jinak než u mužů, proto celulitida platí za výsadu žen.

MUDr.Markéta Majerová

„Tukové buňky se v podkožním vazivu můžou zvětšovat nebo vyklenovat směrem vzhůru a vytvářet bouličky vystupující nad povrch kůže. Úpony jednotlivých snopců vaziva pak můžou pokožku vtahovat zpátky dovnitř. Výsledkem jsou právě nerovnosti povrchu kůže, tzv. lipohypertrofie, lidověji řečeno celulitida,“ vysvětluje dermatoložka Markéta Majerová.

Čím předejít její tvorbě

Chcete-li mít kůži pevnou a bez nevzhledných ďolíčků, měla byste se vyvarovat všem výše uvedeným faktorům, které celulitidu prokazatelně způsobují. Zkuste si více posvítit hlavně na svůj jídelníček, který obohaťte o větší množství zeleniny. Pamatujte také na pitný režim. Snažte se vypít okolo 2-3 litrů neperlivé vody s citronem denně. Velmi důležitý je samozřejmě i jakýkoliv pohyb. Můžete plavat, tančit, běhat, jezdit na kole, ale věřte, že například i obyčejná delší procházka v ostřejším tempu vaši pokožku pěkně prokrví a posílí svalovou hmotu v problémových partiích.

Pozor si naopak dejte na držení rádoby zázračných diet. Když zhubnete pár kil navíc, stav vaší pokožky se sice může zlepšit, ale pokud se vám kila rychle vrátí zpátky, celulitida se pak pravděpodobně ještě zhorší.

Jak se zbavit pomerančové kůže

Na první pohled může zlepšit stav vaší celulitidy i tělová kosmetika, která obsahuje dostatek zpevňujících a hydratačních složek. Klíč k úspěchu ovšem spočívá především v její aplikaci, kterou byste měla spojit rovnou s masáží dané partie. „Ruční lymfatická masáž slouží k urychlení lymfatické drenáže a k podpoře přirozených detoxikačních mechanizmů,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Katarína Třísková z pražské a ústecké MEDICOM Clinic.

LPG

Podle Kataríny Třískové ale mají na pokožku postiženou celulitidou nejvýraznější efekt právě taková ošetření kůže, která obnovují krevní mikrocirkulaci a činnost lymfatického systému nezbytného pro odplavování odpadních látek pryč z těla. „Na našich klinikách proto dosahujeme skvělých výsledků LPG lipomasáží nebo rázovou vlnou,“ potvrzuje dermatoložka.

Ošetření přinášející výsledky

Prvním ze zmíněných je LPG lipomasáž – příjemné masážní ošetření, které umí aktivovat přirozený proces štěpení tuků v těle, tzv. lipolýzu, zároveň pokožku dostatečně prokrví, zbaví ji toxinů a podpoří činnost lymfy. „Při proceduře totiž dochází k obnovení tvorby elastinu, kolagenu a kyseliny hyaluronové, což jsou látky tělu vlastní, zodpovědné právě za pružnost, elasticitu a hydrataci pokožky. Po několika LPG lipomasážích se proto kůže krásně zpevní, vyhladí a zároveň omladí,“ popisuje Katarína Třísková.

rázová vlna

Stimulovat v těle metabolismus, obnovit tvorbu kolagenu, elastinu a zároveň postupně odbourávat celulitidu i nežádoucí tuk dovede také rázová vlna. Při tomto ošetření se na příslušnou partii nejprve nanáší čirý ultrazvukový gel, díky němuž pak rázové vlny vycházející z hlavice snadněji pronikají pod kůži. A nemusíte se bát – ani tato procedura totiž rozhodně nebolí. Ostatně pokud by vám byla intenzita ošetření jakkoliv nepříjemná, na přístroji stačí snížit intenzitu průniku akustických rázových vln do podkoží.

Obě ošetření můžete na našich klinikách nejprve jednou vyzkoušet, ale potom vám určitě doporučujeme zakoupení některého z cenově zvýhodněných balíčků po 5 nebo 11 procedurách. Pro více informací volejte bezplatně na číslo 800 254 642 nebo nám napište na clinic@medicomclinic.cz.

 

Hubnutí