V zimě rty trpí. Co pro ně můžete udělat?

Trápí vás neustále vysušené rty, dokonce se vám na nich vytvářejí bolestivé prasklinky? Snažíte se denně používat balzám na rty, ale máte pocit, že na chlad, mráz a vítr ani on prostě nestačí? Jak pečovat o rty v zimě a podobným situacím předcházet, o tom jsme si povídali s naší korektivní dermatoložkou MUDr. Ivou Obstovou.

MEDICOM CLINIC

Proč se rty v zimě tak snadno vysoušejí a praskají? V čem je tato oblast specifická?

Kůže na rtech je velmi tenká a tím pádem citlivá. Navíc červeň rtů neobsahuje mazové žlázky, proto je k vysušení a následně až k popraskání náchylnější. Stav rtů výrazně zhoršuje chladné, suché  a větrné počasí, pobyt ve vytopených nebo klimatizovaných místnostech a samozřejmě i sluneční záření například vysoko v horách. Kromě toho ovšem mohou k popraskání rtů přispět také některá infekční onemocnění, alergické reakce nebo poruchy výživy. Stejně tak mohou pokožku rtů podráždit nekvalitní kosmetické přípravky, nesprávná péče o zuby nebo u starších lidí špatně sedící zubní protéza.

Jak bychom o rty měli pečovat, aby i v zimě vypadaly co nejlépe? Doporučila byste kromě klasických balzámů třeba i peelingy nebo speciální masky na rty?

Prevencí je co nejčastější promazávání rtů a ochrana před vysokohorským sluncem pomocí balzámů obsahujících mimo jiné i SPF (Sun Protection Factor). K nápravě stavu rtů bych doporučila zajistit tělu zejména dostatek vitaminů skupiny B a minerál zinek. Peelingy na rty určitě vyzkoušet můžete, stejně jako speciální masky na rty, které kůži na rtech příjemně zhydratují.

Jaké látky bychom měli v pečujících produktech vyhledávat?

Určitě bych vyzdvihla vitamin E, který platí za výborný regenerátor pleti i antioxidant. Vhodné jsou také zvláčňující složky – například bambucké máslo, včelí vosk, glycerin apod. Pokud se chystáte na hory, nezapomínala bych rozhodně ani na zmíněné SPF.

Pokud už se nebavíme o prevenci, ale o tom, že rty skutečně popraskají, máte nějaký trik, jak je co nejrychleji zahojit?

Jak jsem uvedla: zaměřila bych se na zvýšení příjmu vitaminů skupiny B a minerál zinek. Obojí lze zakoupit i v lékárnách a užívat ve formě tobolek jako doplněk stravy. V souvislosti s popraskáním rtů bych ráda zmínila spíše jednu chybu, kterou často děláme – rty si neustále olizujeme v domnění, že tak jejich stav zlepšíme. Tím jim ale naopak ještě více škodíme, na suchých rtech se pak mohou tvořit bolestivé praskliny.

MEDICOM CLINIC

Existuje něco, co pro kondici rtů může udělat estetický dermatolog?

Na estetických klinikách je u žen velmi oblíbená aplikace výplně s kyselinou hyaluronovou přímo do rtů. Výplní s touto látkou tělu vlastní se rty hloubkově zhydratují a příjemně zregenerují. Kromě toho můžete touto výplní poupravit tvar a plnost svých rtů. Dá se takto řešit dokonce i drobná asymetrie rtů. Efekt ošetření je dočasný a individuální, vydrží zhruba šest až deset měsíců. Nepřirozených, takzvaně kačeřích rtů se bát nemusíte. Do rtu se látky aplikuje jen velmi malé množství a můžu vás ujistit, že například na naší klinice si velmi zakládáme na přirozeném vzhledu.

 

Chcete se objednat na ošetření rtů pomocí výplně s kyselinou hyaluronovou, anebo uvažujete nad jiným estetickým ošetřením? Zavolejte bezplatně na číslo 800 254 642 (800 CLINIC) do našeho Centra péče o klienty, kde vám s výběrem ošetření poradíme a rovnou vám zamluvíme termín, kdy se s některým z našich lékařů setkáte osobně v ordinaci. 

Dermatologie