Zimní péče o pleť: Jaké rady má pro vás naše dermatoložka?

Zima je pro kůži paradoxně tím nejnáročnějším obdobím v roce. Musí se totiž denně vypořádávat s extrémními výkyvy teplot. Sužuje ji pobyt na mrazu a vzápětí přechod do mnohdy až přetopené kanceláře či domácnosti. Jak o pokožku pečovat, aby zimu zvládla bez újmy na zdraví i na kráse? Zeptali jsme se té nejpovolanější – korektivní dermatoložky MUDr. Kataríny Třískové.

Paní doktorko, proč je pro pleť právě zima tím nejnáročnějším ročním obdobím?

Protože se pleť v průběhu zimy potýká s mnoha nepříjemnými vlivy vnějšího prostředí. Nesvědčí jí mráz, vítr, chlad a kromě toho ani časté přechody ze zimy do tepla nebo naopak. Vyrovnávání teplot a extrémní venkovní teploty pleť vyčerpávají natolik, že na ně může zareagovat podrážděním nebo dokonce až dermatitidou.

Jakou kosmetiku se vyplatí používat na horách? 

V zimě bych doporučila přípravky s mastnější texturou, zejména různé masti a výživné pleťové krémy obsahující minerál zinek, vitamin E a skvalén. Naopak bych se vyhýbala produktům s parabeny, lanolínem, peru balsamem a různými parfemacemi, které by mohly pokožku dráždit. Vhodná je lékařská kosmetika pro atopiky, která už všechny zklidňující a hojivé složky obsahuje. Naopak zase postrádá ty, které by kůži mohly nějak vadit.

MUDr. Třísková Medicom clinic

Považujete za každodenní nutnost i přípravky s vysokým SPF?

Ano, kromě kosmetiky určené k běžné péči o pleť bych především na horách rozhodně nezapomínala na přípravky s vysokou UV ochranou. Ideální je používat SPF 50 nebo SPF 50+ a raději volit takové krémy, spreje či gely, které obsahují minerální filtry. Ty škodlivé záření od pleti odrážejí, nepohlcují ho, jako to dělají filtry chemické. Přípravky s vysokým SPF bych ovšem doporučila používat i tehdy, pokud slunce na obloze zdánlivě nesvítí. Sluneční paprsky totiž prostupují i skrz mraky a odrážejí se také o sníh třeba na sjezdovce. A ještě bych nerada opomněla ochranu rtů. Na nich totiž kůže patří k těm nejtenčím a nejchoulostivějším místům na těle. Mějte proto vždy při ruce kvalitní balzám na rty, který rty zregeneruje, dodá jim potřebnou hydrataci a zároveň jim poskytne ochranu před UV zářením.

Napadá vás ještě něco, na co se v zimě nemá v péči o pleť zapomínat?

Kromě zmíněné kosmetiky doporučuji také mechanickou ochranu pokožky. Jinými slovy kůže zkrátka uvítá, když ji budete v zimě ochraňovat také oděvem. Noste proto čepici, čelenku, šálu i rukavice.

V zimě často opomíjíme hydrataci pleti. Proč je ale právě v tomto období tak důležitá? 

MEDICOM CLINIC

Jak jsem zmínila, pleti v zimě nesvědčí časté přechody z tepla do zimy a naopak. Tyto výkyvy teplot ji mimořádně vysušují. Určitě bych se proto nebála používat hydratační pleťové krémy a zejména bych volila ty, které jsou bohaté na kyselinu hyaluronovou – látku tělu vlastní, která je za hydrataci kůže v těle přímo zodpovědná. Plus je dobré najít ve složení vitamin E. Platí za výborný antioxidant a regenerátor pleti.

Horká sprcha i tolik milovaná vana plné pěny prý pokožce škodí. Je to pravda?

Ano, horká voda pokožce nesvědčí. Sprcha je pro ni ale pořád mnohem vhodnější, než například dlouhé polehávání ve vaně plné horké vody a pěny do koupele. Různá mýdla a pěny pokožku nadměrně vysušují, zbavují ji přirozené vlhkosti úplně stejně jako mráz. Pokud si však horkou vanu jednou za čas v zimě nechcete odpustit, přidala bych si do ní raději odvar z otrub, škrobu nebo pár lžic rostlinného oleje. Tyto složky pokožku krásně zvláční, zhydratují a zregenerují.

Je nějaké ošetření, které byste v zimě pokožce doporučila?

Kvůli nedostatku hydratace je obecně správnou volbou mezoterapie, tedy hloubková hydratace pleti pomocí kyseliny hyaluronové, látky tělu vlastní. Při ošetření proniká tato látka až do podkoží, pokožka je tudíž po mezoterapii zhydratovaná dokonce i v hlubších vrstvách, což se vám ani tím nejluxusnějším krémem nikdy nepodaří. Kromě mezoterapie můžu zmínit také plazmaterapii, kdy se do podkoží dostává vlastní krevní plazma. Vhodná je i kombinace obou těchto procedur. Kdo v zimě trpí na červené žilky v obličeji a rád by se jich zbavil, doporučuji přijít na ošetření cévním laserem Vbeam.

Jestli se chcete především odreagovat, zrelaxovat pokožku celého těla a zároveň udělat něco pro její zdraví, pak vyzkoušejte LPG lipomasáž. Při ošetření si úžasně odpočinete, detoxikujete pokožku, podpoříte činnost lymfy i produkci vlastní kyseliny hyaluronové, kolagenu a elastinu v kůži. Ošetřením také výrazně zabojujete proti celulitidě.

MEDICOM CLINIC

Objednejte se k nám nebo si o ošetření napište Ježíškovi

Chcete se objednat na ošetření pleti k některé z našich dermatoložek? Zavolejte do našeho Centra péče o klienty bezplatně na číslo 800 254 642 (800 CLINIC) a domluvte si termín, kdy se na některé z našich klinik objevíte. Pokud byste ráda dostala ošetření do MEDICOM Clinic k Vánocům, nasměrujte Ježíška k nám. Přímo na recepcích našich klinik i on-line lze zakoupit krásné vánoční poukázky v libovolné hodnotě a k poukázce se zdarma rozdává řada dalších dárků navíc!

 

 

Dermatologie