Díky sonografii mohou být ženy klidné

MUDr. Zoubek

Před každou plastickou operací prsou i po ní vyšetřuje klientky MEDICOM Clinic lékař MUDr. Daniel Zoubek. Pomocí ultrazvukové metody sonografie odhaluje skrytá ložiska i případné pooperační komplikace. „Rok po zákroku je kontrola nezbytná. Hledáme tekutinu, známky časné kapsulace i hematomy a kontrolujeme usazení implantátu,“ vysvětluje lékař, se kterým vám přinášíme zajímavý rozhovor.


Před plastickou operací prsou je nezbytné provést sonografické vyšetření. Můžete nám popsat, proč a co přesně ultrazvukem hledáte?

Při předoperačním vyšetření je třeba vyloučit ložiska, laicky řečeno bulky, bouličky v prsu. Snažíme se odhalit eventuální nádor. Operace tělo oslabí a tumor by pak rostl podstatně rychleji. U žen mladších 40 let provádíme sonografii, u žen nad 40 let je vhodnější mamografie. U mladších žen je pravděpodobnost nádoru malá, ale v rámci prevence se předoperačně snažíme vyloučit co nejvíce skrytých chorob, které by zásadně ovlivnily pooperační stav.

Po jakém ultrazvukovém nálezu není možné operaci uskutečnit?

V prsou se vyskytují různé změny a ložiska, která můžeme při ultrazvukovém vyšetření objevit. Nejčastěji se jedná o cysty. Ty jsou běžné a nepředstavují žádné riziko. Cysta je dutina naplněná tekutinou. Jde o projev aktivity prsní žlázy vlivem ženských hormonů. Nález cysty či cyst v prsou nepředstavuje problém a operaci není nutné odložit.

Pokud najdeme tzv. solidní ložisko, je potřeba ověřit jeho charakter pomocí biopsie. Ve většině případů se jedná o nenádorové změny či fibroadenom, to znamená nezhoubný, benigní nález, který plastické operaci také nebrání.

Pokud je však výsledkem maligní nádor, rakovina či přednádorové změny, je potřeba takové ložisko vyoperovat a samotná plastická operace prsou se odkládá.

Odhaluje sonografie i jiná onemocnění než nádory?

Při sonografii vidíme různé „změny“ v prsou. V naprosté většině případů se ale jedná o vedlejší, nezávažné změny, které nevyžadují operaci či častější kontroly. Nejedná se o choroby, jen o variabilitu a běžné projevy hormonální aktivity prsní žlázy.

Jak už jsem říkal, nejčastěji vidíme cysty, dále také okrsky „nahromadění“ určitých struktur, tzv. adenoza. U mladších žen jsou nejčastějším vedlejším nálezem zmíněné fibroademony. To jsou nezávažná ložiska, často hmatné bulky. Laicky se jim říká tukové bulky.

MEDICOM CLINIC

Jak často by měla chodit na sonografii žena, která podstoupila operaci prsou? Jaký pro to existuje důvod? Co vše při vyšetření hlídáte?

Pokud ženu netrápí žádné problémy, doporučuji preventivní sonografii zhruba rok od operace. Potřebujeme zjistit, zda není okolo implantátu větší lem tekutiny nebo počínající známky kapsulace. Rovněž kontrolujeme, jestli se implantát neposunul nebo neotočil. Pokud je žena po modelaci prsou, hledáme případné nevstřebané hematomy, které by mohly způsobit zánět.

Další kontrolní sonografie nejsou u žen bez potíží nutné. Plastická operace prsou nezvyšuje riziko vzniku nádoru prsu, proto nejsou potřeba extra kontroly, mimo běžný screening.

Po delším odstupu od operace, po zhruba 8 až 10 letech, ale doporučuji začít chodit na sonografii každoročně. Při těchto kontrolách se zjišťuje, zda není implantát poškozený. Prasknutí (ruptura) je vzácné, ale občas pozorujeme malé prosakování silikonové výplně implantátu. Při sonografii nás na to upozorní typické změněné uzliny v podpaží a v okolí implantátu.

Jaký je rozdíl mezi sonografií a mamografií? Jak přístroj funguje?

Sonografie neboli ultrazvuk je vyšetření prsu speciální sondou, která do prsu vysílá ultrazvukové vlny a zachycuje jejich odrazy. Něco jako sonar v ponorkách. Získané odrazy sonda zachytí a následně je zpracuje počítač, který z nich vytvoří obraz tkáně.

Mamografie je upravený rentgenový přístroj. Sleduje se, jak prsní tkáň oslabila záření. Podle toho určujeme složení prsu a případná ložiska nebo jiné známky nádoru.

Mamografie a sonografie jsou dvě rozdílná vyšetření, která se vzájemně doplňují. U žen do 40 let vyšetřujeme sonografií, u starších pak mamografií. U mladších žen jsou totiž prsy bohatší na žlázu, která mamografické snímky zamlží, a kvůli tomu je hledání ložisek méně přesné. Sonografie je ve žláze přehlednější. U žen nad 40 let množství žlázy v prsu postupně ubývá, proto již můžeme dobře hodnotit mamografii. Pokud objevíme podezřelá ložiska nebo je mamografický snímek nepřehledný, doplňujeme vyšetření ještě o sonografii.

medicom clinic

Souhlasíte s tím, že na pravidelné vyšetření by měla chodit každá žena zhruba od svých 30 let?

Ne, není to nutné. Zavedená pravidla programu pro screening nádorů prsu hrazená ze zdravotního pojištění doporučují mamografii ve dvouletém intervalu. Riziko vzniku nádoru u mladších žen je malé až minimální. V tomto věku je základem samovyšetření prsou.

Pokud se v rodině vyskytl nádor prsu, je vhodné začít se screeningovým vyšetřením asi o 10 let dříve, než byl věk příbuzné v době odhalení nádoru. Pokud má ale žena obavy z nádoru prsu, setkala se s nádorem třeba u známých, doporučuji preventivní sonografie prsou od 30 let každoročně.

Ultrazvukové vyšetření prsou mohou ženy absolvovat i v MEDICOM Clinic. Je určené jen pro vaše klientky, nebo se k vám může objednat každá žena?

Ultrazvukové vyšetření na naší klinice je určené především našim klientkám. Ať už před operací, či v rámci pooperačních kontrol, aby měly všechna potřebná vyšetření k dispozici v MEDICOM Clinic. Ale samozřejně vyšetřujeme všechny ženy, nejen naše klientky

Jaké ženy k vám na sonografii chodí nejčastěji?

Mladé a krásné :-) Kromě běžných předoperačních a pooperačních kontrol přichází ženy s různými problémy. Nahmatají si v prsu bulku, přijdou s náhle se objevivší bolestí v prsu, zvětšením jednoho prsu s jeho citlivostí a bolestí nebo se změnou tvaru operovaného prsu.

Kolik stojí jedno vyšetření a jak se na něj může klientka objednat?

K sonografii prsou se ženy mohou objednat přes naši recepci, osobně či telefonicky na čísle 800 254 642. V rámci předoperačních kontrol je ultrazvuk bezplatný. Preventivní vyšetření si ženy hradí.

Jak rychle se klientka dozví výsledky vyšetření?

Výsledek se žena dozví okamžitě po vyšetření.

Plastická chirurgie