Operace křečových žil ani jizev se už nemusíte bát

Trápí vás žilní potíže? V MEDICOM Clinic se specializujeme na operace křečových žil, a to od nejmenších metličkových žilek až po vystouplé varixy. Zjistěte vše o našich účinných miniinvazivních zákrocích v rozhovoru s MUDr. Radkou Lainkovou, cévním chirurgem MEDICOM Clinic v Praze.

Co vede ke vzniku žilních problémů a koho postihují?

Náchylnější jsou spíše ženy. Nově vzniklé křečové žíly nebo metličky se často objevují v těhotenství, kdy se mění tlak v dolních končetinách, vznik křečových žil ovlivňuje také životní styl, zejména dlouhé stání nebo sedavé zaměstnání. Velmi často se tak žilní potíže objevují u kadeřnic nebo úřednic. Ke vzniku přispívají i rodinné předpoklady, nadváha nebo kouření.

 

Vážnější cévní onemocnění postihují zejména starší pacienty, není ale výjimkou, že léčbu podstupují i čerstvě dospělí klienti. Doporučujeme s ní začít hned při výskytu prvních viditelných žilek nebo varixů: čím menší je zásah, tím rychlejší je také rekonvalescence. Miniinvazivní metody si však poradí i s rozsáhlejšími žilními problémy.

Jaké jsou výhody moderních metod léčby křečových žil?

Miniinvazivní metody jsou v porovnání se staršími chirurgickými postupy mnohem méně zatěžující. Nevyžadují celkovou narkózu ani hospitalizaci –⁠ provádíme je ambulantně v lokální anestezii, případně v analgosedaci. Bolestivost zákroku je rovněž mnohonásobně menší.

 

Pacient po zákroku opouští kliniku a běžným činnostem se může věnovat s minimálními omezeními okamžitě. Po dobu dvou týdnů by neměl intenzivně sportovat ani zvedat těžká závaží, vynechat by měl také saunování a slunění se. Odměnou mu však budou krásné nohy bez nevzhledných jizev. U miniinvazivních metod léčby totiž není nutné nemocné žíly chirurgicky odstraňovat.

Jakými miniinvazivními metodami lze operovat křečové žíly a metličky?

Nejprve provádíme bezbolestné ultrazvukové vyšetření a na základě toho klientovi doporučujeme nejvhodnější způsob léčby. Během konzultace jej důkladně seznámíme s postupem zákroku. Odstranění křečových žil a metličkových žilek provádíme pomocí laserové technologie nebo sklerotizací pěnou či roztokem. Obě metody umožňují rychlý návrat ke každodennímu životu.

Laserová operace křečových žil metodou EVLA má podle klinických studií při léčbě křečových žil 98% úspěšnost. Jedná se o rychlé a oproti starším metodám méně bolestivé řešení. Zákrok samotný trvá jen necelou hodinu a úleva přichází téměř okamžitě. Drobným vpichem o velikosti 2–3 mm zavedeme do žíly laserové vlákno, laserový paprsek pak poškozenou žílu uzavře a takzvaně ji „spálí“ zevnitř. Žílu není nutné chirurgicky odstraňovat, po zákroku proto pacientovi nezůstávají jizvy. Po celou dobu průběh operace monitorujeme pomocí ultrazvuku, čímž předcházíme případným komplikacím. Zdravé části žil zůstávají neporušené.

Miniinvazivní metody lze podle potřeby kombinovat. Laserový zákrok velmi často doplňujeme tzv. miniflebektomií. Miniflebektomie je miniinvazivní operace postranních křečových žil. Varixy během ní odstraňujeme pomocí speciálních háčků z drobných vpichů o velikosti pouhých 2–3 mm. Ranky jsou natolik malé, že se zacelí samy.

 

Další miniinvazivní metodou je sklerotizace metličkových žilek. Aplikací pěny nebo roztoku skrze drobné vpichy se dokážeme zbavit i nejjemnějších fialových žilek. Speciální roztok takzvaně slepí žilní stěny, ošetřené žíly se postupně přemění ve vazivo a přestanou pod kůží prosvítat. Výsledkem jsou mladistvě vypadající nohy, které už nemusíte skrývat.

Jak probíhá rekonvalescence?

Díky minimálním omezením se po těchto zákrocích mohou klienti téměř ihned vrátit ke kancelářské práci i k procházkám a dalším běžným činnostem.

 

Pooperační režim nicméně výsledek zákroku silně ovlivňuje, proto je nutné při rekonvalescenci dbát na nošení kompresního prádla. Po laserové operaci EVLA nosí pacienti kompresní punčochy po dobu 1 týdne ve dne i v noci, během následujících 2–3 týdnů pak pouze přes den. Klienti však vidí výsledky téměř okamžitě: křečové žíly po operaci nejsou znát, ihned přichází i pocit úlevy od těžkých a bolestivých nohou a otoků. Po skleroterapii lze očekávat definitivní výsledky po 1 až 3 měsících. Pacienti po operaci nosí kompresní elastické punčochy první 3 dny celých 24 hodin, posléze po dobu 1 až 2 týdnů pouze přes den.

 

Výhodou dnešního pooperačního prádla je nejen funkčnost a kvalita materiálů, ale i elegantní vzhled, který je předzvěstí hezčích a mladistvých nohou bez křečových žil a metliček.

Chcete se i vy zbavit žilních problémů? Domluvte si s námi nezávaznou konzultaci.

Novinky Cévní chirurgie