Gynekomastie aneb když velikost prsou trápí muže

Muži trpící gynekomastií se potýkají s nežádoucím zvětšením prsou. To je způsobeno růstem prsní žlázy a může postihnout muže v různých fázích jejich života, nejčastěji v dětství a pubertě nebo ve stáří. Faktory vzniku se různí, přičemž hraje významnou roli hormonální nerovnováha.

Nejčastější příčiny zvětšených prsou u mužů

      hormonální nerovnováha

      nutriční vlivy - například potraviny obsahující fytoestrogeny

      fyzická neaktivita a obezita

      užívání anabolik, drog nebo některých léků

      chronický stres

      vážná onemocnění - nádory varlat, nadledvin či hypofýzy

 

Psychologicky může gynekomastie znamenat závažný problém pro muže v každém věku. "Například nošení plavek, upnutého oblečení, sport nebo sdílení intimního života mnohým mužům s gynekomastií přináší nepříjemné pocity a stres. Zejména v období dospívání může způsobit výrazné snížení sebevědomí a sociální izolaci. Je důležité porozumět tomuto problému a hledat řešení," popisuje MUDr. Pavel Horyna, primář pražské pobočky MEDICOM Clinic

 

Jaké typy gynekomastie existují

Pravá gynekomastie se u mužů vyznačuje zvětšením mléčné žlázy. Může postihnout jedno, nebo oba prsy a velikost zvětšení může být. Dále se rozlišuje aktivní gynekomastie, která je spojena se zduřením a bolestí žlázy, a chronická gynekomastie, která je již nebolestivá a charakterizuje se tvrdou tkání prsu a nevratnými změnami. Ty je možné odstranit pouze chirurgicky.

 

Léčba pomocí estetické chirurgie

Zmenšení prsou u mužů provádí plastický chirurg ve spolupráci s endokrinologem, který stanovuje diagnózu. Existuje několik operačních technik, které se individuálně přizpůsobují potřebám klienta. Účinným řešením je laserová nebo ultrazvuková liposukce prsou. Lze kombinovat také s odstraněním nadbytečné kůže a úpravou prsních dvorců. Zákrok trvá přibližně 1 až 2 hodiny, přičemž klient stráví na klinice většinou jeden den. Po operaci je nutné nosit kompresní prádlo zhruba jeden měsíc a vyhnout se zatěžování prsních svalů. Návrat k lehčí kancelářské práci je možný již po týdnu, ke sportovním aktivitám pak za  6 až 8 týdnů.

 

Pokud se s gynekomastií potýkáte a cítíte se jí být omezováni, máme řešení, jak se opět cítit ve svém těle dobře.

Napište nám

Formulář byl úspěšně odeslán. Děkujeme.

Formulář nebyl odeslán. Zkuste to prosím znovu.

Book icon

Chcete se dozvědět více?
Přijďte na nezávaznou konzultaci.

Objednat se

Plastická chirurgie Hubnutí