Jak vypadat mladě s korektivní dermatoložkou Sabinou Sellner

V dnešní estetické medicíně je trendem vypadat mladistvě, svěže a přirozeně, aniž by byly zásahy do vzhledu zjevné. Cílem je zachovat individuální rysy a mimiku, zatímco pokožka zůstává zdravá a rozzářená. Stárnutí je velmi individuální proces, u kterého je příroda ne vždy spravedlivá. Tak, jako se u někoho začínají projevovat známky stárnutí již v relativně mladém věku kolem 25 let, tak jiní se s nimi začnou potýkat výrazně později a mohou vypadat skvěle i po čtyřicítce. Proces stárnutí pleti nelze zastavit. Nicméně existuje řada účinných metod, které mohou tento proces zpomalit.

 

Rozhovor s MUDr. Sabinou Sellner, PhD. si můžete poslechnout také ze záznamu ČRo Dvojka.

 

Co se děje při stárnutí a čím to, že se výraz tváře mění?

S přibývajícím věkem přirozeně ubývá kolagenu a elastinu. Pokožka se stává méně pevnou a pružnou. Procesy stárnutí probíhají i v podkoží, svaly atrofují, povolují vazy, a dokonce se mění i kostní struktura. V průběhu života tedy dochází ke změnám rysů v obličeji a ten postupně začíná ztrácet svůj původní tvar. U někoho se zvýrazní jako první nosoretní rýhy, spadlé ústní koutky či takzvané marionetky, což jsou vrásky táhnoucí se od ústních koutků dolů. Jiní mohou mít více vrásek okolo očí či na čele, zatímco jiní projevují známky stárnutí spíše na krku nebo na hřbetech rukou. Tyto individuální rozdíly jsou částečně ovlivněny genetikou.

Jakou roli hraje genetika?

Genetika skutečně hraje velkou roli a těžko se to zobecňuje. Odhadem bych řekla, že asi 70 % při stárnutí hraje genetika. Zbývající procenta pak ovlivňují životní styl, hormonální změny a další faktory. Často se setkávám s tím, že klientky estetický zákrok svému okolí nechtějí přiznat. Namísto toho říkají, že to je všechno díky genetice, že mladistvý vzhled zdědily například po babičce. Samozřejmě, životní styl a způsob péče o pleť také hrají svou roli a ty se často přenáší z generace na generaci, a proto také ovlivňují, jak naše pleť stárne.

 Sluneční záření a předčasné stárnutí

Jako dermatolog musím zdůraznit, že sluneční záření má na stárnutí naší kůže obrovský vliv. Proto je důležitá fotoprotekce a ochrana před slunečním zářením by měla být nedílnou součástí našeho života od raného věku až do pozdního stáří. Je potřeba chránit pokožku pomocí krémů s UV filtrem. Ukazuje se, že proti fotoagingu a vzniku kožních nádorů je nejúčinnější mechanická ochrana, jako jsou kšiltovky, klobouky nebo šátky. Rovněž nadměrný stres, nedostatek spánku a další životní faktory ovlivňují to, jak vypadáme.

Není aplikace kyseliny hyaluronové přeceňovaná?

Je fascinující, jak kyselina hyaluronová dokáže zadržovat vodu. Je schopná vázat až tisícinásobek své hmotnosti ve formě vody, což je skutečně úžasný zázrak. Jinými slovy, jeden gram kyseliny hyaluronové může vázat až jeden kilogram vody. Tento mechanismus je zodpovědný za hydrataci pleti a to nejen na obličeji, ale i kdekoliv jinde na těle. Nejvíce nás samozřejmě zajímá aplikace kyseliny hyaluronové do tváře. Povrchová aplikace pomocí krému či séra je účinná, ale ještě účinnější je injekční aplikace do hlubších vrstev kůže. Zde kyselina hyaluronová zajistí intenzivnější hydrataci. Účinným a minimálně invazivním způsobem aplikace je mezoterapie, kdy se kyselina hyaluronová aplikuje podkožně a kde se rozprostře a krásně hydratuje.

Mohou pomoci kolagenové doplňky stravy?

Existuje celá řada postupů, které mohou pomoci zpomalit proces stárnutí a ovlivnit genetické predispozice. Jedním z těchto postupů jsou potravinové doplňky obsahující kolagen. Studie prokázaly, že užívání kolagenu může skutečně zlepšit hydrataci a pevnost pleti. Další důležitou součástí je, jak bylo již zmíněno, životní styl. Jak se o naše tělo, včetně pleti obličeje, staráme. To zahrnuje každodenní rutinu jako čištění pleti a aplikaci krémů či sér, které vyhovují našemu typu pleti, nebo právě kvalitní doplňky stravy.

Napište nám

Formulář byl úspěšně odeslán. Děkujeme.

Formulář nebyl odeslán. Zkuste to prosím znovu.

Book icon

Chcete se dozvědět více?
Přijďte na nezávaznou konzultaci.

Objednat se

Omlazení Dermatologie