Trendy udávají směr i v plastických operacích prsou

“Trendů v plastické chirurgii jako takové je nespočet, od operačních metod až po použité materiály. Co se týče plastické operace prsou, identifikoval jsem čtyři stěžejní trendy, které přináší nejen dokonalý estetický výsledek, ale především zaručují, že nový dekolt zůstane krásný po dlouhá léta, ne-li desetiletí,” zmiňuje v úvodu plastický chirurg MUDr. Petros Christodoulou.

Technika vnitřní podprsenky

V každé operaci prsou, ať už jde o jejich zvětšení, zmenšení nebo modelaci, je důležitou součástí také zpevnění prsní tkáně. Avšak nevyhnutelným faktorem v průběhu času je působení gravitace, která může způsobit povadnutí prsou, a i přesto, že chirurg pracuje s nejlepšími znalostmi a dovednostmi, nelze zaručit, že se výsledný tvar prsou po čase nezmění. Metoda „vnitřní podprsenky“ zvyšuje odolnost prsou vůči účinkům gravitace. Tato inovativní metoda zahrnuje různé techniky individuálně dle potřeb klientky. Pomocí speciálních pevných stehů je prsní tkáň zpevněna zevnitř a takzvaně se "kotví" na hrudní stěnu. V MEDICOM Clinic jsme tuto jedinečnou techniku "vnitřní podprsenky" vyvíjeli po mnoho let. Je velmi sofistikovaná a oproti jiným technikám výrazně účinnější proti dalšímu poklesu prsou vlivem gravitace. Výsledky jsou ohromující a dekolty klientek, které podstoupily tuto operaci, vypadají i po letech, jako by nepodléhaly vlivu času a gravitace. Tato metoda je vhodná pro všechny klientky, které trápí povislé poprsí.

 

Použití odlehčených prsních implantátů

Po řadě desetiletí bez podstatné inovace v oblasti silikonových prsních implantátů, máme posledních několik let k dispozici odlehčený implantát, který je sice složený ze stejného materiálu (kohezivní gel) jako klasický implantát, ale díky mikrosférám (mikroskopické bublinky vzduchu) je až o 30 % lehčí. Jelikož obecně platí, že čím větší a těžší se použije implantát, tím vyšší je riziko vzniku časných i pozdních pooperačních komplikací, odlehčené implantáty samozřejmě toto riziko snižují, včetně rizika poklesu nebo kapsulární kontraktury. Jsou také skvělou volbou u klientek, které jsou aktivní ve sportu a lehké implantáty jsou pro ně takřka nepoznatelné.

Polyuretanové prsní implantáty

Jedná se o speciální silikonové implantáty, které mají na svém povrchu tenkou vrstvu polyuretanové pěny. V průběhu měsíců po zákroku prsní tkáň do této pěny přirozeně prorůstá. Tyto implantáty, dalo by se říci nové generace, zcela eliminovali riziko rotace, posunu implantátu, kapsulární kontraktury a dokonce i infekce téměř na nulu. Díky těmto kvalitám nabízí doživotní záruku nejen na rupturu a kapsulární kontrakturu, ale také i na přetočení implantátu. V plastické chirurgii jsou k dispozici sice celá desetiletí, ale teprve v posledních letech pozoruji, že začínají získávat na čím dál větší oblibě mezi lékaři i pacienty po celém světě. Já osobně je používám velmi rád, a to v případě augmentací přirozenějších či objemnějších dekoltů.

Aplikace vlastního tuku

Před několika lety bylo zvětšení prsou samotným tukem velkým trendem, dnes se moderní plastická chirurgie přiklání spíše ke kombinaci menšího implantátu s vlastním tukem. Využíváme tak výhody obou metod s trvalým výsledkem. Implantáty dodají prsu plnost a pevnost, vlastní tuk pak dodá silnější vrstvu kryjící implantát a tím pádem i přirozenější výsledek. V jednom zákroku se tak bavíme o dvojím zlepšení. Tím prvním je vytvarování postavy v partiích, se kterými klientka není spokojená, současně využijeme liposukcí odebraný tuk k vyplnění objemu dekoltu a srovnání případné lehké asymetrie.

Jak dlouho implantáty vydrží?

Na to neexistuje jednotná odpověď. Implantáty předchozí generace, které se vyndávají dnes, vydržely zhruba 10 až 20 let. Postupem času se u implantátu projevuje únava materiálu s možným prasknutím, nebo ztrácí nepropustnost svého pláště, přes který pak uniká silikon do dutiny, ve které je umístěný. Od dnešní generace implantátů si toho slibujeme mnohem víc. Jednak výrobci tvrdí, že současné pláště jsou mnohem odolnější vůči prasknutí a úniku silikonu, ale i silikon samotný, který je uvnitř implantátu, není tolik tekutý jako dříve a nemusí vytéct ani v případě prasknutí implantátu. Takže by teoreticky měly vydržet mnohem déle než ty dříve používané. Samozřejmě na klientky apelujeme, aby byly důsledné v rámci pravidelných sonografických vyšetření, nejlépe jednou ročně.

 

Jak dlouho trvá hojení po plastické operaci prsou?

Velice to záleží na typu zákroku, rozsahu a v případě použití silikonových implantátů i od jeho typu a velikosti. U zmenšení a modelací prsou, je klidový režim cca 2 týdny a bez sportu 6 týdnů. Pokud aplikujeme vlastní tuk, následuje přísný klidový režim 3 týdny, aby se ho přihojilo co nejvíce a efekt byl stabilní . U zvětšení prsou implantáty je pak přísný klidový režim dva až tři týdny a následně období bez sportu a větší aktivity se odvíjí od typu implantátu. U polyuretanových implantátů je možný sport bez omezení již po 5 týdnech, u běžných typů je sport doporučován až po osmi až deseti týdnech.

 

Kolik plastika stojí?

Podle rozsahu zákroku, ceny případných implantátů apod., se cena může lišit diametrálně. Od cca 30.000 Kč za korekci velikosti prsních dvorců, až po částky přesahujících 150.000 Kč u složitých výkonů s použitím drahých implantátů, jako např. augmentace s modelací pomocí odlehčeného polyuretanového implantátu. Je však třeba mít na paměti, že tato jednorázová investice oddálí nutnost případné reoperace. Klientkám bych proto doporučil nehledět tolik na cenu, ale spíše na dlouhodobý efekt.

 

Napište nám

Formulář byl úspěšně odeslán. Děkujeme.

Formulář nebyl odeslán. Zkuste to prosím znovu.

Book icon

Chcete se dozvědět více?
Přijďte na nezávaznou konzultaci.

Objednat se

Plastická chirurgie